Mondhygiënist
Heb je last van pijnlijke, gevoelige tanden, bloedend tandvlees, een slechte adem of merk je dat je tanden losser staan? Wacht dan niet langer en maak snel een afspraak bij één van de deskundige mondhygiënisten van De Nieuwe Mondzorg.
Onze specialisten helpen je niet alleen om je mondgezondheid te verbeteren, maar zorgen er ook voor dat je deze op lange termijn behoudt. Jouw glimlach verdient de beste zorg!

Een goede mondhygiëne is essentieel om tandvleesontstekingen en gaatjes te voorkomen. Het is daarom verstandig om vanaf jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken, zodat je mond gezond blijft.
Er zijn veel redenen om een mondhygiënist te raadplegen. Herken jij jezelf in één van de onderstaande punten? Maak dan een afspraak bij één van onze ervaren mondhygiënisten:
- Regelmatig last van gaatjes
- Tandsteen of aanslag op je gebit
- Een vieze smaak in je mond of een slechte adem
- Verkleurde tanden
- Gevoelige tanden of kiezen bij koud, warmte, zoet of zuur
- Problemen met je mondverzorging
- Bloedend tandvlees bij het poetsen
- Tanden of kiezen die losser aanvoelen
- Rood, gezwollen tandvlees dat niet strak om je tanden sluit
- Terugtrekkend tandvlees
Deze symptomen wijzen niet altijd op een slecht gebit, maar het is wel belangrijk om ze door een mondhygiënist te laten behandelen om ernstigere problemen te voorkomen.
De mondhygiënist voert verschillende belangrijke taken uit, waaronder:
- Het meten van de gezondheid van je tandvlees
- Het reinigen van je gebit door tandsteen, tandplak en aanslag te verwijderen
- Het reinigen van het gebied onder je tandvlees
- Het aanbrengen van fluoride en sealant (vooral bij kinderen)
- Het geven van voorlichting over het ontstaan en voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen
- Het geven van voedingstips voor het behoud van een gezond gebit
Zo zorgt de mondhygiënist ervoor dat je mond gezond blijft en helpt je met het behouden van een stralende glimlach!
Is een behandeling pijnlijk bij een mondhygiënist?
Een behandeling bij de mondhygiënist kan soms een onaangenaam gevoel geven, en het kan zelfs een paar uur of dagen duren voordat dit weer afneemt.
Heb je bijvoorbeeld moeite met de gevoeligheid tijdens het verwijderen van tandsteen? Onze mondhygiënisten werken met de Airflow Prophylaxis Master, een apparaat dat met luchtdruk, gedesinfecteerd water en poeder tandplak en tandsteen op een pijnloze manier verwijdert. Hierdoor kunnen ook lastigere plekken beter bereikt en grondig gereinigd worden, zonder ongemak.
Wat is het verschil tussen een preventie assistent en een mondhygiënist?
Het belangrijkste verschil tussen een mondhygiënist en een (paro-)preventieassistent ligt in de opleiding en de bevoegdheden die ze hebben om specifieke behandelingen uit te voeren.
Een mondhygiënist heeft een 4-jarige HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. Een (paro-)preventieassistent is een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gevolgd tot preventieassistent of (paro-)preventieassistent.
Afhankelijk van de gezondheid van jouw tandvlees en de behandeling die nodig is, word je doorverwezen naar de mondhygiënist.
De prijzen voor een bezoek aan de mondhygiënist zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er zijn twee verschillende tarieven, afhankelijk van de gezondheid van je tandvlees. Dit wordt bepaald aan de hand van je PPS-score.
Het kan voor komen dat je langere tijd niet bij de mondhygiënist bent geweest, dat er een nieuwe mondhygiënist in dienst is, of dat je doorverwezen bent door de tandarts. In dat geval is het mogelijk dat de mondhygiënist tijdens je eerste bezoek preventieve voorlichting en/of instructie zal geven. Houd er rekening mee dat deze kosten in rekening worden gebracht.
Op de kostenpagina vind je meer informatie over de tarieven en wat je kunt verwachten bij een bezoek aan de mondhygiënist.